پس از وقوع انفجار و آتش سوزی گسترده ناشی از نیترات آمونیوم که منجر به کشته شدن دست کم ۱۴ نفر شده و شهر وست در تگزاس آمریکا را در تاریخ ۲۸ فروردین ۱۳۹۲ (۱۷ آوریل ۲۰۱۳)  نابود کرد، هیأت ایمنی مواد شمیایی ایالات متحده آمریکا با انتشار فیلمی حاوی پیام ایمنی، خواستار قانون گذاری برای مواد شیمیایی واکنشی شد. بنا به گفته رافائل مور اراسو، رئیس هیئت مذکور، چنان چه مواد شیمیایی واکنشی، مانند نیترات آمونیوم صحیح مدیریت نشوند، می توانند واکنش های شیمیایی بالقوه خطرناکی داشته باشند. بخشی از این پیام ایمنی مربوط به اظهارنظر وی در طی رسیدگی به حادثه شهر وست در برابر کمیته محیط زیست و خدمات شهری سنای آمریکا است. در این جلسه رسیدگی که در تاریخ ۶ تیرماه ۱۳۹۲ (۲۷ ژوئن ۲۰۱۳) برگزار شد، رافائل اظهار داشت:

“خرابی‌ای که من شخصاً در شهر وست شاهد آن بودم، یعنی با خاک یکسان شدن خانه ها، مدارس و مغازه ها و شرکت ها در اثر انفجار نیترات آمونیوم، فراتر از تصور من بود.”

همانگونه که در فیلم اشاره شده، هیئت ایمنی مواد شیمیایی ایالات متحده آمریکا اعلام کرده است که انبار کردن ایمن نیترات آمونیوم، نیازمند مجموعه‌ای از استانداردها و دستورالعمل‌ها است که متأسفانه بسیاری از شرایطی که در تأسیسات شهر وست وجود داشت، برای این کار مجاز نبودند. این شرایط شامل استفاده از ظروف و ساختمان چوبی قابل احتراق برای انبار کردن و فقدان سیستم های اطفای حریق درصورت بروز آتش سوزی بود.

وی چنین عنوان می کند: «طبق اطلاع حاصله، کارخانجات تولید کود شیمیایی معمولاً نیترات آمونیوم را در ظروف و ساختمان های چوبی و حتی در نزدیکی منازل، مدارس یا سایر تأسیسات آسیب پذیر نگهداری می کردند که بارها تذکر داده شده بود که باید به این وضعیت رسیدگی شود.»

در این فیلم چنین نتیجه گیری می شود که هیئت ایمنی مواد شیمیایی آمریکا معتقد است دیگر زمان قانونگذاری برای خطرات واکنشی، ازجمله نیترات آمونیوم، در چارچوب قوانین ایمنی فرایندی توسط سازمان ایمنی و بهداشت حرفه‌ای آمریکا (OSHA) و  سازمان حفاظت از محیط زیست آمریکا ( EPA ) گذشته است.

در مطالعه‌ای که در سال ۱۳۸۱ ( ۲۰۰۲) انجام شد، هیئت ایمنی مواد شیمیایی آمریکا از سازمان ایمنی و بهداشت حرفه‌ای و سازمان حفاظت از محیط زیست آمریکا خواست استانداردهای خود را برای دربرگرفتن مواد شیمیایی واکنشی و خطرات مربوط به آنها توسعه دهند. اما هیچ یک از این دو سازمان تا این تاریخ اقدامی در این باره انجام ندادند. در طی جلسه رسیدگی به حادثه شهر وست در سنای آمریکا، رافائل مور اظهار داشت:

“اگر سازمان حفاظت از محیط زیست آمریکا در سال ۱۳۸۱ (۲۰۰۲) به توصیه ما عمل کرده بود و مواد شیمیایی واکنشی را در «برنامه مدیریت ریسک » خود گنجانده بود، به احتمال زیاد نیترات  آمونیوم نیز تحت پوشش همان قوانین قرار می گرفت. از طرفی، سازمان ایمنی و بهداشت حرفه‌ای آمریکا نیز تمرکز چندانی بر شیوه انبارکردن نیترات آمونیوم نداشته و از سال ۱۳۶۴ (۱۹۸۵) به بعد هم از کارخانه شهر وست بازرسی نکرده بود.”

در ادامه این فیلم، به سایر حوادث جدی ناشی از مواد شیمیایی واکنشی که از زمان انجام مطالعه سال ۱۳۸۱ (۲۰۰۲) تاکنون توسط هیئت ایمنی مواد شیمیایی ایالات متحده آمریکا مورد بررسی قرار گرفته اند، اشاره می شود.

از میان این حوادث می توان به آتش سوزی و انفجار در آزمایشگاههای T2 در جکسون ویل فلوریدا در ۱۸ آذر ۱۳۸۶ (۹ دسامبر ۲۰۰۷)؛ انفجار در تأسیسات تولیدی مواد شیمیایی سنترون در موگانتون در کارولینای شمالی در ۱۱ بهمن ۱۳۸۴ (۳۱ ژانویه ۲۰۰۶) و انتشار مواد در کارخانه شیمیایی MFG در دالتون جورجیا در ۲۴ فروردین ۱۳۸۳ (۱۲ آوریل ۲۰۰۴) اشاره نمود.

منبع: ماهنامه مهندسی حفاظت از حریق