آب تاثیرگذارترین عنصر در زندگی بشر است. خصوصیات منحصر به فرد این ماده حیات بخش، سبب حضور آن در اکثر پیشرفت‌های علمی و دستاوردهای بشر گردیده است. همچنین از دیرباز تاکنون از اصلی ترین عوامل اطفای حریق محسوب می‌شد که با گذشت زمان و ورود فناوری‌های مختلف به حوزه مبارزه با حریق، استفاده از آب نیز متحول شد. ازجمله سیستم‌های جدید استفاده از آب برای مقابله با آتش‌سوزی‌ها، سیستم Watermist می‌باشد. این سیستم که دارای برتری‌های فنی و نکات مثبت زیست محیطی نسبت به سایر سیستم‌های موجود است، می‌تواند جایگزین هالون‌ها شود.

اساس کار سیستم Watermist همان‌گونه که از نامش پیدا است، براساس تولید غبار آب (مانند مه) می‌باشد که به صورت ذرات ریز آب در محیط تحت حفاظت عمل می‌کند. در این سیستم، قطر این ذرات بین ۳۰۰ تا ۱۰۰۰ میکرون است. این در حالی است که قطر ذرات آب در سیستم افشانه‌ای قابل قیاس با این سیستم نیست. در این سیستم آب با فشار بالایی که توسط واحد تامین فشار تولید می‌شود، در شبکه توزیع می‌گردد.

فشار بالای تولید شده سبب تخلیه آب از نازل به صورت ذرات بسیار ریز می‌شود که گویی به پودر تبدیل شده‌اند. این ویژگی در سیستم Watermist سبب می‌شود که آب متفاوت با حالت معمول خود رفتار کند. در این حالت آب ویژگی سردکنندگی خود را دارا است اما به دلیل ریز و سبک بودن، به طور کامل در فضای تخلیه شده پخش می‌شود که در این حالت پوششی در اطراف حریق تشکیل داده و مانع از رسیدن اکسیژن به حریق می‌شود.

علاوه بر آن خاصیت جذب حرارت توسط ذرات آب، بیش از حالت معمول آن می‌باشد. از مهمترین تغییراتی که در این حالت رخ می‌دهد، این است که برخلاف سیستم‌های رایج آبی، پس از دشارژ سیستم، آب‌خوردگی شدید در محیط و اشیا باقی نمی‌ماند. این ویژگی Watermist سبب استفاده از آن در موارد متعدد و متنوعی شده است که ازجمله آنها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

اتاق کامپیوتر، اتاق سرور، اتاق مرکز ارتباطات و تلفن، موزه‌ها، سازه‌های باستانی و محل نگهداری اشیای باستانی گچی و سفالی، کتابخانه‌ها، رستوران‌ها، هتل‌ها، قسمت بار و تجهیزات کنترلی هواپیما، حفاظت از کشتی‌ها و استفاده در سازه‌ها و تجهیزات فرا ساحلی.

همان گونه که از تنوع کاربرد این سیستم مشخص است، Watermist توانایی ربودن گوی سبقت را در عرصه رقابت با سیستم اطفای حریق دارد. از جمله مزیت‌های زیست محیطی سیستم مذکور علاوه بر عدم ایجاد آلودگی بر محیط تحت حفاظت، عدم هرگونه تأثیرگذاری بر لایه ازون بوده و در واقع از سیستم‌های اطفای حریق دوست‌دار محیط زیست به شمار می‌آید. ضمن آن که ضریب مربوط به گرمایش زمین آن ( GWP ) صفر می‌باشد.

 

منبع: ماهنامه مهندسی حفاظت از حریق